Historie

Vele Oefeningen Maken Ons Sterk, VOMOS, is op 26 mei 1936 opgericht als gymnastiekvereniging. Op 28 juli 1981 zijn de statuten gewijzigd en sindsdien gaat VOMOS als sportvereniging door het leven. De doelstelling van VOMOS is in artikel 3 van de statuten omschreven als het doen beoefenen en bevorderen van de sport in het algemeen met uitzondering van de beroepssport. Anno 2010 is deze doelstelling nog steeds actueel en heeft inmiddels een veel bredere betekenis gekregen dan dat de oprichters ooit hebben kunnen bevroeden.

Jarenlang was VOMOS een stabiele vereniging. Vroeger zat eigenlijk elk kind van toen nog de lagere school wel op gym. Veel keuze was er ook niet, want naast de gymnastiek was er eigenlijk alleen maar
voetbal. In die tijd waren er rond de 180 leden.

volleybalklein welpenklein

Natuurlijk heeft VOMOS ook dieptepunten gekend. Eén daarvan ging vreemd genoeg samen met een hoogtepunt, namelijk de viering van het 50-jarig bestaan in 1986. Dit heuglijke feit werd gevierd met onder meer een spetterende revue, geschreven en opgevoerd door eigen leden. Door nog steeds onduidelijke redenen werd het succes hiervan toegerekend aan de verkeerde persoon. Gelukkig werd dit door het kordate optreden van een groep leden volledig rechtgezet.

meisjescenmeisjesdklein volleybal2klein

Een ander dieptepunt in het bestaan van VOMOS was wel het instorten van een deel van de zaalruimte van “de Olde Hof” aan de Dorpsstraat. En één klap was het gedaan met de zaalruimte in Gasselte. Alle verenigingen hadden plotseling geen ruimte meer voor het houden van de jaarlijkse uitvoeringen. Een paar jaren zijn er nog uitvoeringen geweest is een tent bij het toenmalige café-restaurant van camping De Hoefslag, maar ook dat is allang verleden tijd.

Achteraf is dat ook het moment geweest dat het met VOMOS een beetje de verkeerde kant op ging. Geen uitvoeringen meer. De pit verdween een beetje uit de club.

kleutersklein kaboutersklein

Een aantal jaren later werd een nog steeds zeer succesvolle dart-afdeling aan VOMOS toegevoegd. Een hecht onderdeel van de vereniging, dat met dertig personen bijna een derde van het ledenaantal van VOMOS vertegenwoordigt.

Toch wil het maar niet lukken om in het bijzonder het onderdeel gymnastiek weer nieuw leven in te blazen. Het aantal jeugdleden wil maar niet groeien en het aantal senioren loopt jaarlijks een beetje terug. Al met al niet iets waar je blij van wordt. Ook het intrekken van een groot deel van de gemeentelijke subsidie deed de moed verder in de schoenen zakken. Het bestuur zat zelfs al uit te rekenen hoe lang VOMOS nog zou kunnen bestaan.

herenklein damesseniorenenvolleybalklein

Totdat in 2009 een paar mensen elkaar eens aankeken en tot de conclusie kwamen dat het echt anders moest. Of de stekker er maar meteen uit, of de boel eens flink opschudden. Gelukkig is dat laatste gebeurd, het begin was weer een uitvoering in het voorjaar van 2010.
Mede hierdoor is de pit weer volledig terug in de club en wordt er weer keihard gewerkt aan de wederopbouw van VOMOS.

damesklein damesbeterbewegenklein